Kurpitsasatoa aasialaisittain

Olen tällä hetkellä syksyn ja sadonkorjuu-fiiliksen inspiroimana kovasti innostunut myskikurpitsasta, eli butternut-kurpitsasta. Ei niin, että olisin itse sellaisia kasvattanut, mutta ne ovat kuulemma nyt sesongissa.

Butternut on mielestäni muita kurpitsalajeja luonteikkaampi ja maukkaampi eikä niin makea, mutta etenkin paahdettaessa se saa mukavan lähes hunajaisen vivahteen. Kun tapanani on välillä kertoilla enemmän tai vähemmän irrallisia makumuistoja, niin mainittakoon että kyseisestä kurpitsasta minulle tulee mieleen Sydneyn lähellä Blue Mountains-vuorilla sijaitseva Katoomban kaupunki, jossa pääsin ensimmäisen kerran butternutin makuun herkullisen lounaskeiton merkeissä.

Tällä viikolla testasin miten butternut-kurpitsa pärjää vahvasti maustetussa curryssa, ja erittäin hyvin toimi. Curryn kanssa olisi ehdottomasti pitänyt nauttia sopivaa aromaattisista rypäleistä valmistettua viiniä, mutta arki-illasta johtuen ei tullut tällä kertaa testattua. Aasialaisten, ja etenkin kookospohjaisten curry-ruokien osalta olen vähän jämähtänyt Marlborough'sta tuleviin Gewürztraminereihin, joita on valitettavasti Alkossa saatavilla vain yksi, Spy Valley Gewürztraminer (13,48 €), tosin oikein maukas ja soveltuva kumppani currylle sekin. Myös aromaattinen aussi-Riesling voisi olla hyvä kombo voimakkaasti maustettujen ruokien kera. Esimerkiksi Alkosta löytyvä tasmanialainen Riesling-Gewurz-Pinot Gris -blend Pirie South Estelle (13,99 €) saattaisi olla kiinnostava uusi tuttavuus.

Kuva lainattu. Söin oman kurpitsani niin vikkelään etten ehtinyt ottaa siitä kuvia.

Alla oleva käyttämäni ohje on muokattu BBC:n sivuilta löytyvästä reseptistä.


Butternut curry à la Mademoiselle de Blancs kahdelle


Curry:
Tilkka rypsiöljyä
Pari ruokalusikallista punaista currytahnaa, maun ja tahnan vahvuuden mukaan (itse tykkään kunnolla vahvasta)
Ruokalusikallinen palmusokeria (tai vastaavaa)
Puolikas butternut-kurpitsa
Puolikas bataatti
200 ml kookosmaitoa
200 ml kookoskermaa
Ruokalusikallinen kalakastiketta
Kaksi sitruunanruohon vartta
200 g katkarapuja tai jättikatkarapuja

Kaksi annosta nuudeleita oman maun mukaan (testasin ihan perus täysjyvä-nuudeleita, ja aion kyllä pikapikaa palata takaisin Stockan Herkun täysjyvä-udoneihin)

Kuorrutus:
Tilkka rypsiöljyä
Kaksi punaista thai-chiliä viipaloituna
Kaksi valkosipulinkynttä viipaloituna
1 cm inkivääriä paloiteltuna tikuiksi
Puoli desiä kuorittuja maapähkinöitä
Ruokalusikallinen palmusokeria (tai vastaavaa)

Tuoretta korianteria hakattuna

Kuumenna öljy wokissa ja lisää currytahna sekä palmusokeri. Anna lämmetä ja sekoita. Paloittele kurpitsa ja bataatti haluamasi kokoisiksi suupaloiksi ja lisää ne pannulle. Paahda hetki ja lisää tämän jälkeen kookosmaito ja kookoskerma sekä kalakastike ja sitruunaruoho. Anna kiehahtaa ja kypsennä kunnes kurpitsat ja bataatit ovat kypsiä, noin 20-30 minuuttia riippuen palojen suuruudesta. Tarvittaessa lisää vettä jotta kastike ei kiehu kokoon. Lisää katkaravut tai jättikatkaravut vasta ihan loppuvaiheessa siten, että ne ehtivät kypsyä mutta eivät sitkistyä.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

Paahda kuorrutusta varten öljyssä chili, valkosipuli ja inkivääri sekä pähkinät ja sokeri kunnes seos on mukavasti karamellisoitunut ja rapeutunut. Älä paahda liian kuumalla pannulla jotta kuorrutus ei pala.

Annostele annoskulhoihin nuudelit ja curry, ja ripottele päälle kuorrutus sekä hakattu korianteri. Nautitaan ehdottomasti puikoilla hyvässä seurassa, tunnelmavalaistuksessa ja mieluiten ruokajuomana lasillinen kylmää oseanialaista viiniä.

Pirie South Estelle. Kuva lainattu



1 kommenttia: